Open/Close Menu Fotograf de nunta

Fotografia de nunta – intre pasiune si afacere

M-am gandit sa scriu cateva cuvinte despre ce eforturi presupune fotografia de eveniment. In prezent foarte multa lume considera ca a face fotografie de nunta este un lucru usor si o afacere ideala care nu-ti poate aduce decat satisfactii. Dar sa fi fotograf nu este o munca lipsita de stres. Acei oameni au incredere in tine si in ceea ce faci si in nici un caz nu trebuie sa le inseli asteptarile.  Asta inseamna o foarte mare responsabilitate.

Dar haideti sa vedem in ce consta munca unui fotograf de nunta:

INVESTITIA IN TIMP:

Educatia fotografului:

In primul rand, pentru a ajunge la un anumit nivel de calitate si pentru a-si putea forma un stil propriu, un fotograf trebuie sa invete. Sa citeasca zeci de carti, sa investeasca sute de ore in training si perfectionare.

Fotografierea evenimentului:

Sa luam ca exemplu o nunta completa, pregatiri, cununie civila, sedinta foto, cununie religioasa, restaurant.

Cu o zi inainte de eveniment iti pregatesti echipamentul, incarci acumulatorii, descarci cardurile si faci backup evenimentului anterior, ai grija ca totul sa fie in regula si sa functioneze perfect.

In ziua nuntii te trezesti devreme, mai verifici o data echipamentul si pe la 9.00-10.00 incepi treaba, coafor, machiaj, pregatiri. Ajungi la local pe la 7.00-8.00 seara, dupa 10 ore de alergat prin soare si caldura deja cu 2 ore mai mult decat intr-o zi normala de munca. Ajuns aici toata lumea crede ca fotograful se relaxeaza, bea, mananca si se distreaza. Dar, ce sa vezi, ajuns aici te mai asteapta inca 8 ore de munca in care trebuie sa fii foarte atent cum decurge evenimentul, sa nu pierzi nici un moment important. Asadar pe parcursul unui eveniment un fotograf munceste aproximativ 18 ore.

Editarea si realizarea produsului final:

La finalul evenimentului toata lumea rasufla usurata, dar pentru fotograf munca nu s-a terminat. Dupa o nunta urmeaza sa descarci zeci de GB de fotografii, 1500-2000 de fotografii pentru fiecare eveniment din care aproximativ 80% vor ajunge in produsul final la client. Editarea individuala plus exportul fotografiilor finale inseamna inca aproximativ 40-60 de ore de munca. La toatea acestea se mai adauga inca 6-7 ore pentru editarea albumului.

INVESTITIA IN BANI:

Echipamentul unui fotograf consta in camere foto profesionale, obiective, blitzuri, triggere, standere, filtre, modificatoare de lumina (reflectoare si diffusere) si alte accesorii necesare pentru a realiza acele fotografii la care ne uitam cu drag mult timp dupa petrecerea evenimentului. Echipamentul minim pentru un fotograf de nunta ajunge sa coste intre 4000 si 6000 de euro. Este adevarat ca unii fotografi investesc chiar si mai mult de 20000 de euro in echipament. Din cauza uzurii morale dar mai ales a celei fizice acest echipament trebuie schimbat odata la 3-4 ani. Apoi mai este si echipamentul pentru editare, hardware si software care mai costa si el intre 1000 si 2000 de euro.

Daca privim fotografia de nunta ca afacere si vrem sa mai fie si profitabila aceasta investitie va trebui amortizata in cel mult 1,5-2 ani pentru ca in cealalta jumatate a perioadei sa culegem roadele muncii noastre.

Dupa cum se vede munca fotografului inseamna mult mai mult decat pare la o prima vedere. Din acest motiv am convingerea ca un fotograf bun trebuie sa fie pasionat de ceea ce face, pentru ca pe langa banii investiti in echipament el investeste foarte mult timp pentru a oferii clientilor amintirile celor mai frumoase evenimente din viata lor.

Asadar, dragi viitori miri si mirese, nu va bucurati daca veti intalni fotografi care sa va  ofere serviciile lor pentru o suma modica, pretinzand ca pentru ei fotografia e doar o pasiune. Ganditi va rog putin prin prisma celor enumerate mai sus. Oare un astfel de fotograf este dispus sa aloce atata timp evenimentului vostru? Este dispus sa investeasca atata timp in perfectionare? Si nu in ultimul rand este dispus sa investeasca foarte multi bani in echipament de calitate? Toate aceste lucruri isi vor pune amprenta asupra amintirilor voastre. Sunt convins ca va veti aduce aminte cu drag de acest eveniment indiferent cat timp va trece, dar o fotografie expresiva va va face sa retraiti pentru cateva clipe acele momente frumoase. Si voi investiti foarte mult timp si multi bani in pregatirea nuntii si tocmai din acest motiv va doriti ca acea zi sa iasa perfect, exact asa cum v-ati imaginat-o. Fotografiile sunt cel putin la fel de importante ca toate celelalte elemente care compun atmosfera unei nunti, pentru ca ele raman alaturi de voi peste timp.

Marin Popescu Wedding Photography

Marin Popescu Wedding Photography